Az este bora az új, 2008-as Villányi Portugieser volt. Az íze egy olyan borra utalt, ami már érett némi időt fahordóban....kérdezem én, ha egy szeptember végi-oktober eleji szüretelésről beszélünk, az egy hónap érés után hogy tud a poharunkban landolni egy novemberi borvacsorán? Ja és a héjjon erjesztésről még nem is beszéltem. Rakjuk össze: októben elején leszedik a szőlőt, 1-2 hetet héjjon erjesztik, préselik, majd hordókba töltik, most kb október közepén járunk, érik a bor 2 hetet, palackozzuk, és mehet. A meglepő még az volt, hogy a borvacsora után 2 héttel az egyik hiperben találkoztam ezzel a borral, próbaképpen vettem is egyet, ugyanaz volt, mint vacsorakor.....
Az elején már tudattam az olvasókkal, hogy Üröm-Pilisborosjenő az Etyek-Budai borvidékhez tartozik. Egyik fiatal borásztársam, aki sommelier is egyben az Öreg Sváb borpincévek karöltva kitalálta, hogy bemutatják a helyi borokat egy borvacsora kíséretében. Sikerült nekem is odacsöppennem erre a megbeszélésre, és ott voltak a borok is, amihez kreáltunk némi ételkülönkegességet. Jó ez a fordított dolog, nekem kimondottan tetszett, hogy nem az ételhez ajánlunk bort, hanem az adott borhaz készítünk ételt.
A kezdő lépés egy újbor, méghozzá Irsai Olivér......de tudjátok mit? Bemásolom a menüsort, szombaton kaptam meg emailen:
Kezdő lépésként:
Langyos libatepertő lilahagymával, pirítóssal
Hideg előétel:
Galambbegy saláta prossciutto sonkával, akácmézes öntettel
„ Irsai Olivér 2009” ,
Badacsonyi László pincészete, Üröm
Leves:
Tejszínes lazackrémleves füstölt sajtos crouton-nal
„Merlot rozé 2008”,
Markó Sándor pincészete, Üröm
Meleg előétel:
Mascarponés csirkés penne brokkolival és parmezánnal
„Kései szüretelésű Chardonnay 2008”,
Huszti Gábor pincészete, Üröm
Főételek:
Szűztallérok illatos gombás spanyol mártással, krokettel
„Gábeli Cuvée 2008”
(Kékfrankos, Merlot, Zweigelt, Pinot Noir)
Gábeli pincészet, Pilisborosjenő
Bacon-nel sült libacomb aszaltszilvás párolt káposztával,
Rozmaringos tepsis burgonyával
„Cabernet Franc 2008”
Boczor András pincészete, Pilisborosjenő
Desszert:
Mézes dióval töltött sült alma
„Chardonnay főbor 2003” ,
Meggyesi János pincészete, Pilisborosjenő
Sajttál
(trappista sajt, karaván sajt, camambert sajt, fűszeres kecskesajt,
feta sajt salátaágyon)
Ha valaki részt akar venni ezen a vacsorán a helyszín Üröm, Öreg Sváb Vendéglő. www.oregsvab.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése