2009. október 25., vasárnap

Ha Márton nap, akkor borvacsora, és libator!

Hedonista életvitelem tavaly novemberben kezdődött, amikor is egy Bock borvacsorára és libatorra foglaltunk asztalt egy pesti étteremben. Az egész svédasztalos vacsora összhangban volt Bock József aznap este bemutatott Portugieser-jével, amiben mi egy kicsit kételkedtünk, és kérem is az olvasókat, mondják el véleményüket a következőről:
Az este bora az új, 2008-as Villányi Portugieser volt. Az íze egy olyan borra utalt, ami már érett némi időt fahordóban....kérdezem én, ha egy szeptember végi-oktober eleji szüretelésről beszélünk, az egy hónap érés után hogy tud a poharunkban landolni egy novemberi borvacsorán? Ja és a héjjon erjesztésről még nem is beszéltem. Rakjuk össze: októben elején leszedik a szőlőt, 1-2 hetet héjjon erjesztik, préselik, majd hordókba töltik, most kb október közepén járunk, érik a bor 2 hetet, palackozzuk, és mehet. A meglepő még az volt, hogy a borvacsora után 2 héttel az egyik hiperben találkoztam ezzel a borral, próbaképpen vettem is egyet, ugyanaz volt, mint vacsorakor.....
Az elején már tudattam az olvasókkal, hogy Üröm-Pilisborosjenő az Etyek-Budai borvidékhez tartozik. Egyik fiatal borásztársam, aki sommelier is egyben az Öreg Sváb borpincévek karöltva kitalálta, hogy bemutatják a helyi borokat egy borvacsora kíséretében. Sikerült nekem is odacsöppennem erre a megbeszélésre, és ott voltak a borok is, amihez kreáltunk némi ételkülönkegességet. Jó ez a fordított dolog, nekem kimondottan tetszett, hogy nem az ételhez ajánlunk bort, hanem az adott borhaz készítünk ételt.
A kezdő lépés egy újbor, méghozzá Irsai Olivér......de tudjátok mit? Bemásolom a menüsort, szombaton kaptam meg emailen:

Kezdő lépésként:

Langyos libatepertő lilahagymával, pirítóssal

Hideg előétel:

Galambbegy saláta prossciutto sonkával, akácmézes öntettel

„ Irsai Olivér 2009” ,

Badacsonyi László pincészete, Üröm

Leves:

Tejszínes lazackrémleves füstölt sajtos crouton-nal

„Merlot rozé 2008”,

Markó Sándor pincészete, Üröm

Meleg előétel:

Mascarponés csirkés penne brokkolival és parmezánnal

„Kései szüretelésű Chardonnay 2008”,

Huszti Gábor pincészete, Üröm

Főételek:

Szűztallérok illatos gombás spanyol mártással, krokettel

„Gábeli Cuvée 2008”

(Kékfrankos, Merlot, Zweigelt, Pinot Noir)

Gábeli pincészet, Pilisborosjenő

Bacon-nel sült libacomb aszaltszilvás párolt káposztával,

Rozmaringos tepsis burgonyával

„Cabernet Franc 2008”

Boczor András pincészete, Pilisborosjenő

Desszert:

Mézes dióval töltött sült alma

„Chardonnay főbor 2003” ,

Meggyesi János pincészete, Pilisborosjenő

Sajttál

(trappista sajt, karaván sajt, camambert sajt, fűszeres kecskesajt,

feta sajt salátaágyon)


Ha valaki részt akar venni ezen a vacsorán a helyszín Üröm, Öreg Sváb Vendéglő. www.oregsvab.hu





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése