2010. szeptember 17., péntek

Balatonfüredi borhetek 2010


Magyarország leghosszabb borfesztiválja augusztusban 3 héten keresztül várt minden borkedvelőt a hullámzó magyar tenger partján. A költők városa, Balatonfüred adott otthont az északi part pincéit felvonultató rendezvénynek.
A nyitás utáni második-harmadik napon sikerült megismerkednem a méltán híres balatoni borok varázslatos, minerális világával.


Örömmel konstatáltam, hogy rendkívül sok ember nézelődött, érdeklődött és nem utolsó sorban kóstolgatott a sok-sok ki-és feldíszített borkínáló faházacskák előtt. Némelyik pincészetnél kígyóztak a sorok, időnként ülőhelyet sem lehetett találni.

Bizonyára sokak fejében felmerül a kérdés: miért ilyen hosszú ez a borfesztivál? Ha csak azt veszem alapul, hogy én, mint borkedvelő és hobbiborász egyben, két nap alatt 16 pincészet 47 fajta borát kóstolgattam végig....

Kiállítók, a teljesség igénye nélkül:


Jásdi Pincészet-Csopak, Figula Pincészet, Szalay Pince, Ódor József-Aszófő, Koronczai Pince, Ferenc Pince, Horváth Pince, Fodorvin Borház, Múzsa Borház,

Cseki bor Pincészet, Mikló Pince, Koczor Pincészet, Söptei Pince-Csopak, Piffáth Pince, Feint Borház, Balogh Pincészet.

Szemezgessünk néhányat a számunkra kimagasló tételekből:

-Jásdi Cserszegi Fűszeres: meglepően mézes, törkölyös illat.
-Jásdi Szürkebarát: borhoz hozzá nem értő, mégis borkedvelő kísérőm intenzív őszibarack illatot és ízt vélt ebben a tételben felfedezni.
-Figula Chardonnay Barrique 2009: dohány illat(?) diszkrét fás háttérrel. 10 pont!
-Koronczai Olaszrizling: zöldfűszeres, borsos, gyógynövényes illat, krémes íz.
-Fodorvin Chardonnay: talán a legminerálisabb tétel a fehérborok között!

-Fodorvin Kékfrankos: a legjobb rosé! Szamócalekvár íz és illatjegyek.
-Feind Cabernet Franc 2006: szép tannin és savak némi extrakt édességgel, Pannon Bormustra Csúcsbora 2008!

A 2010-es év nem a legkedvezőbb, sem a szőlőnek, sem a borfesztiváloknak. Gondoljunk csak - sokak szívfájdalmára - az etyeki pincefesztiválra, vagy a budai bor és pezsgőfesztiválra a Várban, ahol péntek-szombaton az esővel és a borús idővel dacoltak a kiállítók. A borászatok is 2 hetes csúszásban vannak a szürettel, de sajnos nincs mit tenni, ha nincs napfény nem nő a cukorfok.

Nekünk is kijutott az esőből Balatonfüreden, a második napon jó félnapos esőt kaptunk az égiektől. Na nem mintha az eső el tudná riasztani a szomjas borkedvelőt a kóstolástól, de sajna a kínáló pavilonok előtt nem volt fedett rész. Így aztán az ember fia, balatonpart lévén elindul négykerekű esernyőjével jóféle balatoni halászlé után kutatni.
Szerencsére délutánra az idő kegyes volt hozzánk, újra kézbe lehetett venni a poharakat, és folytathattuk a finom balatoni nedük kortyolgatását.

Biz' mondom néktek: "Ez jó mulatság, férfimunka volt" !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése